O ISTORIE SCURTA A LOCALITATII GRANICERI


Neptun

     In “Istoria ” vol.I de Constantin Giurescu pe harta localitatilor preistorice ale judetului Arad figureaza si comuna Otlaca , astazi Graniceri. Otlaka/Othlaka, Athlaka, Ottlaka sau Otlaca ,mai inainte este amintita in jurul anului 1438 cu prilejul unei navaliri a tatarilor.
    In anul 1453 o primeste familia Kecsri/Kekser, de la acestia o confisca ierarhul si a acestuia era in anul 1488 cand otlacanii au luat parte la atacul de la Fuldvar. In anul 1497 o primesc cei din familia Miskey iar in anul 1499 , Keszy Petru inca a primit doua sesiuni. In anul 1519 comuna este a lui Brandenburg Gheorghe , a caruia parti de aici , in anul 1520 le-a amanetat Gall Istvan. In anul 1522 este a lui Galilar, iar in 1560 o castiga familia Kiszerjenyi.
    Dr.Iancs Benedic si Dr.Somogyi Iuliu in lucrarea “Monografia judetului Arad si municipiului Arad” amintesc comuna Otlaca : extras pag 4: “…Pereny Petru , din partea mamei descendent al familiei Bathory de Siria , conte timisan si commandant de cetate, dupa 1527 proprietarul cetatii Giula/Gyula , stapanii localitatilorElek, Otlaca etc, care apartin familiei Massay…”
    In anul 1561 domnii de pamant Gal Stefan, Bagdy Francisc, Kaszay Emeric si Kiskey Andrei preiau comuna.
    Intr-o harta intocmita de catre Marki Sandor (23 octombtie 1557- 12 octombrie 1558) , Otlaca apare ca o localitate mica cu 1-20 case. Otlaca, acum Ottlaka are stapan pe Artandy Coloman, apoi pe Hagyuias Cristofor , care fiind fara urmasi familia lui o pierde dupa moartea sa primind-o HocskayStefan .
    Prin diploma din 11 decembrie 1732, data de Carol al III lea la Viena , in tinutul Zarand pe aceste localitati …./ intre care si Otlaca le primeste principele de Modena.
    In 4 mai 1817 comuna Otlaca o primeste Habsburg-Lothringen Iosif , Antonin Ioan
    Biserica din Otlaca exista inca in 1786 , turnul fiind reparat in 1911 si 1954.
    Din Lexiconul- mare –Pallasi - Budapesta 1897 extras: “Ottlaka/Otlaca , comuna mare in judetul Arad, plasa Elek /1891, 3769 locuitori, romani si maghiari, moara cu aburi, statie c.f. , oficiu postal si banca postala”.
    In Lexiconul- mare -Revai’ din Budapesta 1916 o denumeste pe comuna Otlaca , o comuna mare cu 4311, romani, sclovaci , maghiari si nemti cu statie c.f. posta si telegraf.
    Se spune ca numirea de Ottlaka deriva de la Ott fost notar al regelui Matia.Comuna veche a fost construita pe proprietatea lui Dragan Mihai, dar fiind pustiita , dupa turci, s-a refacut in locul unde este si astazi.
    Otlaca , candva a fost un post avansat al cetatii Gyula.
    Fantana arteziana cu statuia lui Neptun a fost construita in anul 1898.
    Numele de Graniceri al comunei dateaza din anul 1920, cand localitatea apartine Romaniei.
    Construita in anul 1923 actuala scoala avea sapte clase. Mai exista atunci si o scoala cu 4 clase in limba germana.

Datele sunt preluate din lucrarea "Monografia comunei Graniceri", cap.III, redactat de prof.Botasiu Petru pe baza informatiilor obtinute de la parintele Turic Octavian si prof.Oarse Viorica